Erciş'te Tıbbi Atık Rezaleti

Tarih: 2014-04-23 19:25:05

Erciş ilçesinde bulunan Erciş Devlet Hastanesi’nin tıbbi atıkları, ilçe sakinlerinin sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Erciş'te Tıbbi Atık Rezaleti

VAN - Van'ın Erciş ilçesinde bulunan Erciş Devlet Hastanesi’nin tıbbi atıkları, ilçe sakinlerinin sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. İlçeye 10, Çelebibağı Beldesine ise 2 kilometre uzaklıkta bulunan çöp alanında onlarca kırmızı tıbbi torbası bulundu.

20 Şubat 2010 tarihinde DİHA’nın yapmış olduğu ve "AKP'li belediyenin tıbbi atık rezaleti" başlığıyla servis ettiği haber de, yaşanan ihmali kamuoyuna yansıtılmıştı. Yaptığımız haberin ardından üç yıl geçmesinin ardından halen aynı duyarsızlığın yaşanması yetkilerin yönetmenliği açıkça ihlal ettiğini ortaya koyuyor. Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine göre, tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması ve geçici depolanması, sağlık kuruluşlarının depolarından alınarak taşınması ve gerekli teknik donanıma sahip tesislerde imha edilmek üzere yetkili firma ya da kurumlara verilmesi gerekir. Bu kurumların denetlemesinden ise Çevre Bakanlığı sorumlu tutuluyor. Ancak patolojik atıklarının da içinde bulunduğu tıbbi atıkların, yerleşim yerine yakın bir alanda boşaltılması hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

‘Tıbbi atıklar uygun imha edilmezse riski büyük olur’

Tıbbi atıkların açık ortamlara atılmasının çevreye ve topluma zarar verdiğini belirten Çevre Mühendisi Mehmet Salih Boğa, tıbbi atıkların şartlara uygun imha edilmemesi durumunda yaşanacak riskin boyutunun fazla olduğunu söyledi. Boğa, "Tıbbi atıklar genelde hasta ve hastalık riski taşıyan kişilerden alınan dokulardır. Ya da bunlarda kullanılan iğne ve serum seti olduğundan, tıbbi atıkların çevreye atılması insan ve doğa sağlığına önemli derecede zarar verir" dedi. Hayvanların da çöplerden beslendiğine dikkat çeken Boğa, “Martı ve köpek gibi hayvanlar sonuçta etle besleniyorlar. Geçimini hurdadan sağlayan çok insan var. Çöp alanlarında bunların hepsine rastlamak mümkündür. Düşünün, verem gibi bulaşıcı hastalık taşıyan bir hastadan alınan dokuyu, bir hayvan yerse ne olur. Ya da, geçimini hurdadan sağlayan bir insan, o poşetleri açtığı esnada kesici aletlerden biri elini keserse direk hasta olan insandan alınan doku ve deri sıvısına temas ederek virüs ona bulaşır” dedi. Boğa, tıbbi atıklar konusunda gerekli önlemler alınmasını istedi.

Hastane soruşturma başlatacak

Konu ile ilgili görüştüğümüz Erciş Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Operatör Dr. Ekrem Aytar, yaşanan durumdan haberdar olmadığını öne sürerek, “Konu ile ilgili inceleme başlatacağız" dedi. DİHA

Bu Haber Toplam 1928 Defa Okunmuştur.

[Geri Dön]

Bu Habere Ait Resimler
Erciş'te Tıbbi Atık Rezaleti